Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΣΤΟΠ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΠΑΙΟΝΙΑΣ.

syllogosepepaionias@gmail.com
Γουμένισσα 23/12/2011
Αριθ. Πρωτ. 51
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Παιονίας εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής αγώνα ενάντια στα μεταλλεία Πάικου και καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης νομού Κιλκίς να αντιδράσουν σθεναρά και με όποιο πρόσφορο μέσο για να αποτραπεί η καταστροφή των ορεινών όγκων Κρουσίων και Πάικου.

Οι ενημερώσεις από διακεκριμένους καθηγητές με επιστημονικά στοιχεία που δεν χρήζουν αμφισβήτησης, είναι καταπέλτης για τους υποστηρικτές της μεταλλειοποίησης του τόπου μας.
Και μόνο το γεγονός ότι δεν ζητείται άδεια από τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση και εκπορεύονται όλες οι ενέργειες από το κεντρικό κράτος με εφαρμογή αποικιοκρατικών νόμων, χωρίς ουσιαστικά να μπορεί κανείς να αρνηθεί ή να αντιδράσει, αποτελεί ύποπτη και αδιαφανή διαδικασία που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές της ελευθερίας και της δημοκρατίας.
Ο Σύλλογος ΕΠΕ Παιονίας καλεί όλους τους φορείς και κυρίως την τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους τοπικούς βουλευτές, τις Μητροπόλεις και τους συλλόγους του νομού Κιλκίς να δράσουν άμεσα προς κάθε κατεύθυνση πριν να είναι αργά. Είμαστε όλοι υπόλογοι για το μέλλον των παιδιών μας.
«Εμάς μας ρώτησαν ; Τι δημοκρατία είναι αυτή ; » είπε μια μικρή μαθήτρια όταν το έμαθε, με αφοπλιστικό τρόπο.
Ποιος θα της απαντήσει υπεύθυνα ;
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Χρήστος Σαμαράς
Ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία Πάικου
Ψήφισμα

Το Πάικο αποτελεί για μας πηγή ζωής και πλούτου, πηγή παραγωγής πολιτισμού και ιστορίας, πηγή έμπνευσης για δημιουργία. Είναι πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα και υπάρχουν καταφύγια άγριων ζώων, που η επιβίωσή τους εξαρτάται άμεσα από το βουνό αυτό.
Οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες προσφέρουν ήδη δυνατότητες μοναδικές για αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή (βιολογική καλλιέργεια-κτηνοτροφία), για μελισσοκομία και υλοτομία, οικοτουρισμό, και μεταποίηση τοπικά παραγόμενων προϊόντων.
Η φυσική ομορφιά με τα πλούσια δάση, με τα ποτάμια, με τις λίμνες, τους καταρράκτες, τα φαράγγια και τις σπηλιές, τη βατότητα του βουνού, τα πολλά όμορφα χωριά από τα οποία το καθένα διακρίνεται για τη μοναδικότητά του και τη φιλοξενία των κατοίκων τους. Οι εκδηλώσεις πολιτιστικού, θρησκευτικού, κοινωνικού, αλλά και οικονομικού περιεχομένου προκαλούν τον επισκέπτη για το επόμενο ταξίδι στο Πάικο.
Αρνούμαστε κάθε δραστηριότητα που απειλεί να αφανίσει το πανέμορφο όρος Πάικο και θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την ευρύτερη περιοχή μέχρι και τον Θερμαϊκό κόλπο δια μέσου του ποταμού Αξιού.
Λέμε όχι στα μεταλλεία, όχι στην εξόρυξη χαλκού, χρυσού και κάθε άλλου μεταλλεύματος με τις καταστροφικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες:
  1. Όξινη απορροή
  2. Τόνους τοξικών αποβλήτων
  3. Λειψυδρία
  4. Μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα
  5. Μόλυνση των ποταμών και των πολλών ρεμάτων της περιοχής
  6. Παύση κάθε γεωργικής, κτηνοτροφικής, μελισσοκομικής και οικοτουριστικής δραστηριότητας.
Αυτό το έγκλημα δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει. Δεν θα αφήσουμε το Πάικο να θυσιαστεί στο βωμό του κέρδους. Οφείλουμε να το προστατέψουμε με κάθε μέσον και να το διαφυλάξουμε για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενεές αειφορικά παραγωγικό, πηγή ζωής, ηρεμίας, αισθητικής απόλαυσης. Το Πάικο επιπλέον είναι πηγή υδροδότησης ολόκληρου του Δήμου Παιονίας και όχι μόνο. Επίσης δηλώνουμε ότι συμπαραστεκόμαστε στον κοινό αγώνα κατά των μεταλλείων στα Κρούσια του Ν. Κιλκίς, και σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου