Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ                Γουμένισσα, 16/11/2011
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΠΑΙΟΝΙΑΣ
Ταχ. Δ/νση:      Ελ. Βενιζέλου 3
Ταχ. Κώδ.:      61300 ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ
Πληροφορ.:     Χρήστος Σαμαράς       Τηλ. & Fax:     2343041648   
Κιν. Τηλ.:        6973822279
E-mail:             syllogosepepaionias@gmail.com
Γουμένισσα 20-11-2011
Αριθ. Πρωτ.: 49

ΠΡΟΣ :
1.      ΥΠΔΒΜΘ
2.      Τοπικός Τύπος
3.      Δ/νση Π.Ε. Κιλκίς
4.      Δ/νση Δ.Ε. Κιλκίς
5.      Επίτροπο Κιλκίς
6.      Σχ. Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας
7.      Δημάρχους Κιλκίς και Παιονίας
8.      Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς
9.      Συντονιστικό όργανο Συλλόγων Δήμου Παιονίας
10.  Σύλλογος Εκπ/κών Α/θμιας Κιλκίς
11.  Σύλλογος Εκπ/κών Δ/θμιας Κιλκίς
12.  Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας



ΘΕΜΑ :         Λειτουργία σχολείων

            Σας ενημερώνουμε ότι οι σχολικές μονάδες αδυνατούν να λειτουργήσουν λόγω της μη εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης του κ. Ραγκούση για τις Σχολικές Επιτροπές 8440/24-2-2011. Παρατηρείται διαφορετικός τρόπος λειτουργίας των σχολικών επιτροπών σε διαφορετικούς νομούς ανά την επικράτεια. Ο Επίτροπος Κιλκίς, επικαλείται το νόμο περί προμηθειών, με αποτέλεσμα να ωθούνται οι νέες Σχολικές Επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας σε κυκεώνα διαδικασιών, με δημοπρασίες και διαγωνισμούς, οι οποίες το μόνο που προσφέρουν είναι η εμφανής δυσλειτουργία των σχολικών μονάδων. Δυστυχώς, αντί να ισιώνουμε τα στραβά, στραβώνουμε και τα ίσια. Η αμεσότητα που απαιτείται στη λειτουργία των σχολείων και οι ιδιαιτερότητές τους, αποκλείει τέτοιου είδους διαδικασίες, που προσπαθούν να εμπλέξουν και την ομαλή έως τώρα λειτουργία των σχολείων στην απαράδεκτη γραφειοκρατική, αρτηριοσκληρωτική δημόσια διοίκηση, όπως κάποιοι την έχουν μάθει και τους συμφέρει να υπηρετούν. Αυτό άλλωστε οδήγησε και τον Υπουργό κ. Ραγκούση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία αν εφαρμοστεί κατά γράμμα, λύνει όλα τα προβλήματα. Έτσι ζητούμε :

1.      Το ΥΠΔΒΜΘ να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή της Υπουργικής Απόφασης 8440/24-2-2011 σε όλη τη χώρα.
2.      Αν υπάρχει πρόβλημα με τους Επιτρόπους, τότε να υπάρξει από μέρους του Υπουργείο κατάθεση τροπολογίας σε οποιοδήποτε νομοσχέδιο με την οποία θα εξαιρούνται με νόμο οι σχολικές επιτροπές από το νόμο περί προμηθειών, όπως άλλωστε ίσχυε και μέχρι σήμερα.
3.      Είναι ντροπή να μη μπορεί μια σχολική μονάδα να αγοράσει μια μπαταρία, ή γραμματόσημα για την αλληλογραφία και για να γίνει αυτό πρέπει να αποστέλλονται κατάλογοι υλικών και να έχει προβλεφθεί από πριν (!) τι θα χρειαστεί και μετά να στέλνονται εντάλματα στον Επίτροπο, τα οποία πρέπει να εγκριθούν και μετά να επιστρέψουν, ώστε να πληρωθούν οι προμηθευτές. Εντάλματα τα οποία καθυστερούν πάντα λόγω του φόρτου εργασίας που έχει, με αποτέλεσμα να δημιουργείται δυσφορία και πολλές φορές άρνηση των προμηθευτών να εξυπηρετήσουν τις σχολικές μονάδες. Κλασικό επίσης παράδειγμα το πετρέλαιο θέρμανσης. Μετά κόπων, βασάνων και παρεμβάσεων κατάφερε η Σχολική Επιτροπή Α/θμιας Εκπ/σης Δήμου Παιονίας να προμηθεύσει κάποιες σχολικές μονάδες της περιοχής, με την υπόσχεση να πληρωθεί ο προμηθευτής σε δυο εβδομάδες. Ήδη έχουν περάσει τέσσερις, χωρίς να έχει γίνει η πληρωμή και αναρωτιόμαστε τι θα γίνει τώρα που χρειάζεται να επανατροφοδοτηθούν κάποιες άλλες σχολικές μονάδες. Όπως είναι γνωστό οι προμηθευτές καυσίμων οφείλουν να πληρώνουν σχεδόν άμεσα τα καύσιμά τους, οπότε ποιος θα δεχτεί να εξυπηρετήσει τα σχολεία ;
4.      Οι σχολικές επιτροπές Α/θμιας και Β/θμιας του νομού Κιλκίς, να εφαρμόσουν άμεσα χωρίς καμιά παρέκκλιση την Υπουργική Απόφαση.
5.      Ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς και οι Δήμαρχοι Κιλκίς και Παιονίας να παρέμβουν άμεσα και δυναμικά στον Επίτροπο Κιλκίς, και να απαιτήσουν άμεση εφαρμογή της απόφασης.
6.      Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας να προβούν σε διάβημα διαμαρτυρίας στον Επίτροπο, για τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται στο χώρο της εκπαίδευσης και να απαιτήσουν άμεσες λύσεις.
7.      Οι Σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, μέσω του συντονιστικού οργάνου του Δήμου Παιονίας να ζητήσουν από όλους τους εμπλεκομένους άμεση λύση του προβλήματος.

Αποτελεί φαινόμενο ακραίων καιρικών συνθηκών, να ζητούμε να εφαρμοστεί μια Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί από έναν Υπουργό ενός κράτους στο οποίο διαβιούμε και εργαζόμαστε. Και όλα αυτά ενώ λεφτά υπάρχουν στις Σχολικές Επιτροπές, αλλά δεν μπορούν να διατεθούν στα σχολεία. Επιτέλους να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, γιατί τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν είναι προ των πυλών και κανείς δεν γνωρίζει τις αντιδράσεις που θα υπάρξουν.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου