Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΩΝ.


Άρθρο  44
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ
1) Εκτός από τα παραπάνω όργανα που είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο και η Ελεγκτική Επιτροπή, θεσμοθετείται η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ των Συλλόγων μελών.
2) Η Ολομέλεια συγκαλείται με απόφαση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ή αν το ζητήσει το 1/6 των Συλλόγων μελών με σχετική αίτηση προς το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., που θα περιλαμβάνει και τα προς συζήτηση θέματα.
3) Η Ολομέλεια των Προέδρων αποφασίζει για όλα τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης που καταρτίζεται από το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. Την ημέρα της συνεδρίασης της Ολομέλειας μπορεί με απόφασή της κατά πλειοψηφία να εγγράψει και άλλο θέμα για συζήτηση και λήψη σχετικής απόφασης.

4) Η Ολομέλεια συγκροτείται από τους Προέδρους όλων των Συλλόγων μελών της Δ.Ο.Ε. εφ' όσον έχουν εκλέξει ένα τουλάχιστον αντιπρόσωπο στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων του Κλάδου. Μπορεί να συμμετάσχει και Πρόεδρος Συλλόγου που δεν έχει εκλέξει αντιπρόσωπο, μόνο όμως με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου. Αν ο Πρόεδρος κωλύεται ο Σύλλογος εκπροσωπείται από τον Αντιπρόεδρο ή άλλο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου ύστερα από σχετική εξουσιοδότηση του Δ.Σ. του Συλλόγου.
5) Η Ολομέλεια των Προέδρων αποφασίζει για την εξειδίκευση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων της Δ.Ο.Ε., με κύριο στόχο να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών που εκπροσωπεί και να εξασφαλιστεί η επιτυχία των αγώνων του Κλάδου. Αποφασίζει για κυρίαρχα και σημαντικά ζητήματα τόσο στη διαμόρφωση διεκδικητικού πλαισίου, κυριάρχησης στόχων, πρόταξη αιτημάτων και προσδιορισμό μορφών δράσης σύμφωνα με τις επιλογές του συνδικαλιστικού κινήματος των εκπαιδευτικών, αποφασίζει για έκτακτα θέματα που είναι ενδεχόμενο να προκύψουν στο μεσοδιάστημα μεταξύ δύο Γενικών Συνελεύσεων των αντιπροσώπων της Δ.Ο.Ε., σε καμιά όμως περίπτωση δεν μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων του Κλάδου.
6) Κάθε Πρόεδρος ή εκπρόσωπός του συμμετέχει στην Ολομέλεια με τόσους ψήφους όσοι και οι αντιπρόσωποι του Συλλόγου του στην τελευταία πριν από τη σύγκληση Γενική Συνέλευση της Δ.Ο.Ε., μεταφέρει δε απαραίτητα την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του Συλλόγου του επί των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης της συγκεκριμένης κάθε φορά Ολομέλειας. Σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί απαρτία και λήψη απόφασης στη Γενική Συνέλευση των μελών του πρωτοβάθμιου Συλλόγου, μπορεί ο Πρόεδρος του Συλλόγου αυτού να συμμετέχει στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, αλλά μόνο με δικαίωμα λόγου και όχι ψήφου. Δικαίωμα λόγου έχουν και τα μέλη του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., μετά τις τοποθετήσεις των Προέδρων.
7) Η Ολομέλεια των Προέδρων είναι δυνατόν, αν απαιτηθεί από τις ανάγκες, να συντάξει Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Οργάνου, που πρέπει να εγκριθεί από τη Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των Συλλόγων μελών της Δ.Ο.Ε.


Κανονισμός Λειτουργίας Ολομέλειας Προέδρων

Σύμφωνα με το Καταστατικό, η Ολομέλεια συγκαλείται με απόφαση του Δ.Σ. της ΔΟΕ ή αν το ζητήσει το 1/6 των συλλόγων μελών με σχετική αίτηση προς το Δ.Σ. που πρέπει να περιλαμβάνει και τα προς συζήτηση θέματα. Κατά την ημέρα της συνεδρίασής της η Ολομέλεια μπορεί να εγγράψει και άλλα θέματα για συζήτηση και λήψη απόφασης μόνο αν το αποφασίσει κατά πλειοψηφία το Σώμα.

Η Ολομέλεια συγκαλείται με ειδική προς τούτο έγγραφη πρόσκληση του Δ.Σ. της ΔΟΕ στην οποία αναγράφονται όλα τα προς συζήτηση θέματα, ο τόπος και ο χρόνος των εργασιών της και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια και αποστέλλεται με τον κατά την κρίση του Δ.Σ. προσφορότερο τρόπο σε όλους τους προέδρους των συλλόγων μελών της ΔΟΕ.

Για να υπάρξει απαρτία στην Ολομέλεια πρέπει απαραίτητα να παρίστανται οι πρόεδροι που έχουν δικαίωμα ψήφου του ½ τουλάχιστον συν ένα των οικονομικά τακτοποιημένων συλλόγων μελών της ΔΟΕ και οπωσδήποτε να εκπροσωπούν το ½ συν ένα του συνολικού αριθμού των αντιπροσώπων της προηγούμενης Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου.

Μετά τη συγκέντρωση των προέδρων στο χώρο της συνεδρίασης και τη διαπίστωση της απαρτίας ο πρόεδρος ή αν αυτός κωλύεται ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ κηρύσσει την έναρξη των εργασιών της Ολομέλειας και προεδρεύει καθ' όλη τη διάρκεια των εργασιών αυτών. Η γραμματειακή υποστήριξη γίνεται από τον Γενικό και Ειδικό Γραμματέα της ΔΟΕ, τηρούνται δε πρακτικά, που αν δεν είναι μαγνητοφωνημένα, πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνουν τις αποφάσεις που παίρνει η Ολομέλεια των προέδρων.

Ευθύς με την έναρξη των εργασιών κάθε πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να καταθέσει στο προεδρείο αντίγραφο του πρακτικού της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του, στο οποίο πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνονται οι ληφθείσες για τα προς συζήτηση θέματα αποφάσεις και τα στοιχεία απαρτίας και τρόπου λήψης των αποφάσεων αυτών.

Διευκρινίζεται ότι η Γενική Συνέλευση του συλλόγου, που συγκαλείται για τη λήψη απόφασης επί των θεμάτων της Ολομέλειας των προέδρων, βρίσκεται σε απαρτία όταν ενυπόγραφα συμμετέχει το 1/5 τουλάχιστον των μελών του (στην τρίτη κατά σειρά συνέλευση) και η απόφαση που λαμβάνεται για κάθε θέμα πρέπει να συγκεντρώνει τα 3/4 συν ένα των παρόντων (που δεν μπορεί να είναι κατά την ώρα της ψηφοφορίας λιγότεροι από το 1/5 των μελών του συλλόγου), διαφορετικά δεν θεωρείται απόφαση.

Η Ολομέλεια των προέδρων που είναι όργανο ουσιαστικό και αποφασιστικό για την αναβάθμιση της λειτουργίας του συνδικαλιστικού κινήματος και τη συσπείρωση της βάσης, επιβάλλεται να αντιμετωπίζεται απ' όλους με τον ανάλογο σεβασμό. Φαινόμενα χλευασμού και λοιδωρισμού από συναδέλφους κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας πρέπει να καταδικάζονται άμεσα και όποιοι τα προκαλούν αποβάλλονται αμέσως από τη συνεδρίαση, καταγγέλλονται δε στους συλλόγους που ανήκουν ώστε αυτοί να διαγραφούν από μέλη τους, γιατί δεν έχουν καμιά θέση στο σύνολο του οργανωμένου Κλάδου.

Για κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην Ημερήσια Διάταξη πρέπει να υπάρχει και να γίνεται εισήγηση από το Δ.Σ. της ΔΟΕ, εκτός αν η σύγκληση γίνεται ύστερα από αίτηση συλλόγων, οπότε πρέπει να αποστέλλεται σχετική εισήγηση των θεμάτων είτε μαζί με την αίτηση είτε το πολύ σε 5 μέρες από την υποβολή της αίτησης από τους συλλόγους που ζητούν τη σύγκληση, η οποία παρουσιάζεται στην Ολομέλεια μαζί με την αντίστοιχη για το θέμα εισήγηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ.

Μετά την παρουσίαση της εισήγησης κάθε θέματος ακολουθεί τοποθέτηση των προέδρων, που επιθυμούν ο χρόνος ομιλίας ενός εκάστου των οποίων καθορίζεται ανάλογα με το συνολικό διαθέσιμο για το θέμα χρόνο σε συνδυασμό με τον αριθμό εκείνων που θέλουν να τοποθετηθούν.

Κάθε πρόεδρος για να τοποθετηθεί πρέπει να το δηλώσει πριν την έναρξη συζήτησης του κάθε θέματος.

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης των προέδρων είναι δυνατό να τοποθετηθεί και ένα ακόμη μέλος του Δ.Σ. από κάθε παράταξη που εκπροσωπείται σ' αυτό, ακολουθεί δευτερολογία από το μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ που έχει αναλάβει την παρουσίαση της εισήγησής του, εκτός αν αυτό δεν κρίνεται αναγκαίο, και ακολουθεί ψηφοφορία πρώτα επί της εισήγησης ή του σχεδίου απόφασης που ο πρόεδρος έχει συνθέσει ανάλογα με τις τάσεις που διαμορφώθηκαν και τέλος επί των άλλων προτάσεων, εκτός εκείνων που με την υπερψήφιση της εισήγησης ή του σχεδίου απόφασης είναι ξεκάθαρο πως δεν είναι αναγκαίο να τεθούν σε ψηφοφορία.

Η εισήγηση ή το σχέδιο απόφασης ή η πρόταση που υπερψηφίζεται αποτελεί και την απόφαση του Οργάνου. Η τελική γλωσσική ή συντακτική διατύπωση και επεξεργασία γίνεται από το προεδρείο κατά τρόπο που να αποκλείονται διαφορετικές ερμηνείες.

Οι ψηφοφορίες γίνονται με ανάταση του χεριού, εκτός αν το ίδιο το σώμα αποφασίσει διαφορετικά, ανάλογα με την περίπτωση.

Σε περίπτωση που μπαίνουν σε ψηφοφορία περισσότερες από δύο προτάσεις (για το ίδιο θέμα) και καμία δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία (του 50%+1) η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων προτάσεων. (Τα λευκά δεν συνυπολογίζονται στο μέτρο).

Εξυπακούεται ότι κατά τη στιγμή της ψηφοφορίας πρέπει να υφίσταται η προβλεπόμενη από το Καταστατικό απαρτία.

Τα έξοδα κίνησης των προέδρων της επαρχίας καθώς και τα έξοδα που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της Ολομέλειας καλύπτονται από την Ομοσπονδία.

Για κάθε άλλο διαδικαστικό (και όχι θεσμικό) θέμα που δεν προβλέπεται από τον παρόντα Κανονισμό, μπορεί να αποφασίσει η ίδια η Ολομέλεια.

Ο παρών κανονισμός συζητήθηκε και ψηφίστηκε κατ΄ άρθρο και στο σύνολό του από την 66η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων της ΔΟΕ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου