Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΣ !

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΚΕ.

Με ερώτησή τους, που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών, οι βουλευτές του ΚΚΕ, Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου ζητούν να μη γίνουν συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολείων στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.


Μετά τις συγχωνεύσεις περίπου 2.000 σχολείων που πραγματοποίησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, πριν δύο χρόνια, η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, προχωρά πανελλαδικά σε νέο κύκλο υποβιβάσεων, συγχωνεύσεων- καταργήσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων με πρόσχημα «την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων». 

 
Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25αρια-30αρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. Ταυτόχρονα γονείς και μαθητές θα αντιμετωπίσουν ακόμα πιο οξυμμένο το πρόβλημα της μη ασφαλούς και δωρεάν μεταφοράς στα σχολεία λόγω της συνεχώς μειούμενης κρατικής χρηματοδότησης. Θέμα που έχει αναδείξει το ΚΚΕ με πληθώρα Ερωτήσεων (5594/08.01.2013, 8098/06.03.2013, 1187/ 12.03.2013).
Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα, πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται (ήδη υπάρχει το ΠΔ για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις εκπαιδευτικών από περιφέρεια σε περιφέρεια). Είναι χαρακτηριστικό πως με την συγκεκριμένη Απόφαση «χάνονται» 365 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (232 δασκάλων και 133 νηπιαγωγών).
Ειδικότερα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, για το σχολικό έτος 2013-2014:
Υποβιβάζονται, 2 Δημοτικά Σχολεία στην Α΄ Θεσσαλονίκης και Π.Ε. Χαλκιδικής, αντίστοιχα.
Συγχωνεύονται 3 Δημοτικά Σχολεία, μάλιστα όλα στην περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς (Γοργόπης, Τούμπας και Πλαγίων) και 3 νηπιαγωγεία στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Π.Ε. Ημαθίας και Π.Ε. Σερρών, αντίστοιχα.
Τέλος καταργούνται 5 Δημοτικά Σχολεία, ένα στην Β΄ Θεσσαλονίκης, δύο στην Ημαθία, ένα στην Πέλλα και ένα στις Σέρρες και 31 νηπιαγωγεία στο σύνολο της Κεντρική Μακεδονία.
Η απόφαση αυτή έχει ήδη δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικές είναι αυτές στην Π.Ε. Κιλκίς όπου την αντίθεση τους έχουν εκφράσει ο Δήμαρχος Παιονίας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας, οι Συλλόγων Γονέων των συγκεκριμένων σχολείων και η λαϊκή συνέλευση των κατοίκων της Γοργόπης.
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε να παρθούν πίσω οι συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων που αποδεδειγμένα λειτουργούν σε βάρος των μορφωτικών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου