Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου 2013

ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ.


 

 
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΑΣΚΑΛΩΝ
 

           

 
Αθήνα 24/1/2013
 
Προς
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
σε Ελλάδα και Κύπρο
Μ.Μ.Ε.
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συμβολική πρωτοβουλία Π.Ο.Ε.Δ. – Δ.Ο.Ε.

για τη στήριξη μαθητών που

αντιμετωπίζουν πρόβλημα υποσιτισμού

 

Τα φαινόμενα υποσιτισμού μαθητών, ως αποτέλεσμα των ασκούμενων πολιτικών περικοπών και λιτότητας της Κυβέρνησης και της Τρόικας, πολλαπλασιάζονται καθημερινά. Τα φαινόμενα αυτά, δυστυχώς, παίρνουν δραματική μορφή κυρίως σε σχολεία όπου φοιτούν παιδιά λαϊκών οικογενειών και οικονομικών μεταναστών.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., με διακριτικότητα, έθεσε έγκαιρα και εξακολουθεί σε κάθε ευκαιρία να θέτει το θέμα στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας από το Δεκέμβρη του 2011 (εν τη γενέσει του) έως και σήμερα. Στόχος είναι η αναζήτηση λύσης, όχι στη λογική του εθελοντισμού και των φιλανθρωπικών οργανώσεων, αλλά στη θεσμική συνολική αντιμετώπισή του από τη συντεταγμένη Πολιτεία.

Δυστυχώς οι μέχρι τώρα ανακοινώσεις και δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είτε παραμένουν στα χαρτιά είτε παραπέμπουν την αντιμετώπισή του στην ελεήμονα διάθεση των φορέων.

            Τα Διοικητικά Συμβούλια της Παγκύπριας Οργάνωσης Ελλήνων Δασκάλων (Π.Ο.Ε.Δ.) και της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Δ.Ο.Ε) προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Συγκέντρωσαν το ποσό των 60.000 €, που εξοικονομήθηκε από το υστέρημα των Ελλήνων και Κυπρίων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς οι δυο Ομοσπονδίες δεν έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις συνδρομές των εκπαιδευτικών που είναι μέλη τους,  και αποφάσισαν να προχωρήσουν στη συμβολική πράξη της κάλυψης, σε καθημερινή βάση, από σήμερα και μέχρι το τέλος του διδακτικού έτους, του κολατσιού όλων των μαθητών συγκεκριμένων σχολείων, που προτάθηκαν από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.

            Στόχος της δράσης αυτής των δύο Ομοσπονδιών  δεν ήταν η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος υποσιτισμού των μαθητών, αλλά η ανάδειξή του και η ευαισθητοποίηση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας στην κατεύθυνση της θεσμικής επίλυσής του. Ταυτόχρονα αποδεικνύουμε ότι το οικονομικό κόστος  δεν μπορεί να είναι απαγορευτικό, για την Πολιτεία, ακόμη και την περίοδο των περικοπών. Οι δύο Ομοσπονδίες με το ποσό των 60.000€ θα καλύψουν το σύνολο των μαθητών στα 5 επιλεγμένα σχολεία, δηλαδή σε περίπου 800 μαθητές, σε περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία. Τα σχολεία βρίσκονται: στο κέντρο της Αθήνας, στην περιοχή του Μενιδίου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Πολίχνη και στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Επίσης θα ενισχυθούν οικονομικά οι δράσεις, ανάλογου περιεχομένου, που ήδη είναι σε εξέλιξη από τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Κερατσινίου, Δυτικής Θεσσαλονίκης και Α΄ Αθήνας.

Η υλοποίηση των δράσεων  ξεκίνησε την εβδομάδα από 14-18 Ιανουαρίου 2013 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του διδακτικού έτους, τον Ιούνιο του 2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθημερινά οι εκπαιδευτικοί «αθόρυβα», διακριτικά και ουσιαστικά στηρίζουν μαθητές τους που αντιμετωπίζουν το φαινόμενο του υποσιτισμού.

Με την ενέργεια αυτή, τα Δ.Σ της Π.Ο.Ε.Δ. και της Δ.Ο.Ε. προτρέπουν τη συντεταγμένη Πολιτεία να βρει λύση και να αντιμετωπίσει συνολικά το δύσκολο αλλά υπαρκτό θέμα. Να παρέμβει ουσιαστικά στα παιδιά – μαθητές των περιοχών που έχουν ανάγκη δείχνοντας το ανθρώπινο πρόσωπο της πολιτείας.

Για τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών

Φίλιος Φυλακτού                                                                  Κομνηνός Μαντάς

 

 

Πρόεδρος Π.Ο.Ε.Δ.                                                                  Πρόεδρος Δ.Ο.E.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου