Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΥΠΑΙΘΠΑ.



Αρ. Πρωτ:1590
Αθήνα 21/11/2012
 
Προς
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.
Κοιν.
Μ.Μ.Ε.

 

 

 

Ανακοίνωση

Για τη συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας

με θέμα την Αξιολόγηση

 

            Την Τρίτη 20/11/2012 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον Υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο μετά από πρόσκλησή του, με θέμα την αξιολόγηση.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. προσήλθε στη συνάντηση καθώς πάγια θέση του είναι η συμμετοχή σε κάθε διαδικασία που αφορά ζητήματα της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών.

            Με την έναρξη της συνάντησης το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έκανε αναφορά στην τραγική κατάσταση που έχει βρεθεί ο Έλληνας εκπαιδευτικός από τα συνεχή βάρβαρα μνημονιακά μέτρα που έχουν απαξιώσει το ελληνικό σχολείο και έχουν υποχρεώσει τους εκπαιδευτικούς να βιώνουν πρωτόγνωρες οικονομικές καταστάσεις που δεν τους επιτρέπουν να εξυπηρετήσουν καν, βασικές τους ανάγκες επιβίωσης.

            Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο «μπαμπούλας» της αξιολόγησης φαντάζει σαν μια οδυνηρή ακόμη εξέλιξη η οποία έχει στόχο να αναδείξει τον εκπαιδευτικό ως το βασικό υπαίτιο για την κατάσταση της εκπαίδευσης.

            Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δήλωσε πως καμιά διαδικασία αξιολόγησης δεν είναι δυνατό να προχωρήσει κάτω από αυτές τις συνθήκες ούτε μπορεί να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση για την ουσία της πρότασης αξιολόγησης που κατέθεσε η επιτροπή που δημιούργησε το Υπουργείο.

Οι προτάσεις – θέσεις του κλάδου που έχουν κατατεθεί σε όλους τους Υπουργούς Παιδείας δεν μπορεί να μπαίνουν σε οποιαδήποτε συζήτηση πια, όσο η αξιολόγηση συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, τις απολύσεις και τους Νόμους 4024/2011, 3848/2010 και 2986/2003.

            Οι αυθαίρετες ποσοστώσεις που προβλέπονται (προάγεται το 90% των υπαλλήλων από το βαθμό Ε στο Δ, το 80% στο Γ, το 70% στο Β και το 30% στον Α) δείχνουν ξεκάθαρα πως εντελώς πρόχειρα και καθαρά για οικονομικούς λόγους χρησιμοποιούν την αξιολόγηση για να καθηλώσουν ακόμη περισσότερο τους μισθούς των εκπαιδευτικών.

            Ο κλάδος των εκπαιδευτικών έχει δώσει μεγάλους αγώνες για την παιδαγωγική ελευθερία και τη δημοκρατία στα σχολεία και είναι αντίθετος σε κάθε μορφή αξιολόγησης – χειραγώγησης που κατηγοριοποιεί τα σχολεία και τιμωρεί τους εκπαιδευτικούς.

            Ο Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα εξετάσει όσα του γνωστοποιήθηκαν από τη Δ.Ο.Ε., πως ο διάλογος θα συνεχιστεί και πως θα υπάρξει νέα πρόσκληση για συζήτηση για το θέμα της αξιολόγησης.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. δηλώνει σε κάθε κατεύθυνση πως οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς καταστάσεων σε εποχές που έχουν καταδικαστεί στη συνείδηση όλων, θα βρει ολόκληρο τον κόσμο της εκπαίδευσης δυναμικά απέναντι.

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου