Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ETUCE.


European Trade Union
Committee for Education
(ETUCE)



 

 


Δήλωση για την Ελλάδα

Η ETUCE στηρίζει τους Έλληνες εκπαιδευτικούς

 

Με την ευκαιρία της επικείμενης απεργίας στην Ελλάδα στις 26 Σεπτεμβρίου 2012, η ETUCE και ο ευρωπαϊκός τομέας της Ε.Δ. στηρίζουμε τους Έλληνες συναδέλφους μας:

Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος στη λιτότητα στην Ελλάδα.   Αφού έχει, ήδη, σωθεί δυο φορές, όπου και ακολούθησαν αυστηρά μέτρα λιτότητας τα οποία έφεραν την εκπαίδευση και τις υπηρεσίες υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα νέο γύρο περικοπών και ιδιωτικοποιήσεων.

Οι πιστωτές απαιτούν από την κυβέρνηση να επεκτείνει τις εργάσιμες ημέρες σε έξι μαζί με περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ως προϋπόθεση για να δώσουν περισσότερα κεφάλαια ως μέρος της δεύτερης διάσωσης της χώρας. Ένα έγγραφο που διέρρευσε, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες έστειλε η τρόικα ( ΔΝΤ, ΕΝΤ, ΕΕ) στα υπουργεία οικονομικών και εργασίας,  θεωρείται ότι διατάσσει να ληφθούν δραστικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά στους κατώτατους μισθούς και στο ωράριο.

Για να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις η ελληνική κυβέρνηση ψάχνει τρόπους να εφαρμόσει περικοπές 11,5 δις ευρώ για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση τον Οκτώβριο.

Το ποσό που επενδύεται στη δημόσια εκπαίδευση της Ελλάδας πάντοτε υπήρξε ένα από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη. Έπειτα από αρκετές περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση και περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών, στις συντάξεις και στα επιδόματα, τα σχολεία βρίσκονται σε κατάσταση όπου δεν μπορούν να διασφαλίσουν, ούτε, τη θέρμανσή τους. Παράλληλα, οι ελληνικές δημόσιες υπηρεσίες υγείας έχουν χειροτερεύσει αφήνοντας ηλικιωμένους και βαριά ασθενής στην κατάσταση του «βοήθησε μόνος σου τον εαυτό σου».

Είναι ξεκάθαρο από την αρχή ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναμορφώσει το δημόσιο τομέα, τον προϋπολογισμό της, το φορολογικό της σύστημα και να λάβει μέτρα που θα μπορέσουν να αυξήσουν την παραγωγικότητα. Ωστόσο, αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο πείραμα λιτότητας στην ευρωπαϊκή ιστορία. Με πολλούς τρόπους η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα εργαστήριο λιτότητας υπό τον έλεγχο καθαρά οικονομικών συμφερόντων. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει τέλος στο πόσο μακριά είναι έτοιμοι να πάνε οι επενδυτές στις απαιτήσεις τους για απορύθμιση της αγοράς εργασίας.

Η ETUCE έχει πολλές φορές αποκηρύξει τις πολιτικές της λιτότητας οι οποίες οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο περισσότερων περικοπών και λιτότητας. Στην παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα οι περικοπές στον προϋπολογισμό για την εκπαίδευση δεν οδηγούν πουθενά. Αντ’ αυτού τόσο οι πιστωτές όσο και η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβουν ότι η προστασία της επένδυσης στην εκπαίδευση είναι ένας τρόπος να βγουν από την κρίση και σημαντικός παράγοντας στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης κοινωνίας με συνοχή.

Τα τελευταία στοιχεία απασχόλησης μας δείχνουν ότι περισσότερο από τους μισούς ανθρώπους ηλικίας κάτω των 25 είναι άνεργοι.  Σύμφωνα με τη Eurostat, το τμήμα στατιστικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  από το Μάιο του 2012 το 53,8% των νέων ελλήνων είναι άνεργοι. Παράλληλα 6.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν μετακομίσει στη Βουλγαρία όπου υπάρχει ένα πιο επικερδές κλίμα. Παρά την αύξηση των φόρων και του ΦΠΑ στην Ελλάδα τα ποσοστά είσπραξης από την κυβέρνηση έχουν συρρικνωθεί και το ΑΕΠ συνεχώς συστέλλεται που σημαίνει ότι μόνο μέτρα λιτότητας αναμένονται τους επόμενους μήνες.

Με τις περικοπές στους μισθούς των εκπαιδευτικών που κυμαίνονται από 25% έως 35% οι εκπαιδευτικοί πλήρωσαν περισσότερο από το λογικό για μια κρίση στην οποία δεν έχουν καμία συμμετοχή. Οι περικοπές στους μισθούς συνεχίζονται με πιο εκλεπτυσμένο και επιλεκτικό τρόπο. Παρατηρήσαμε ότι έχουν ξεχωρίσει το ακαδημαϊκό προσωπικό των πανεπιστημίων  για τιμωρητικές περικοπές στους μισθούς τους τις οποίες περικοπές δεν γίνονται σε αντίστοιχες κατηγορίες άλλων δημοσίων υπαλλήλων, παρόλο που ο κλάδος αυτός έχει υποστεί πάγωμα και περικοπή στους μισθούς του τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Υποστηρίζουμε τις δράσεις του πανεπιστημιακού προσωπικού.

Η ETUCE αναγνωρίζει την ανάγκη για μεταρρύθμιση αλλά ξεκάθαρα αποκηρύσσει τις πολιτικές λιτότητας που έχουν  επιβληθεί στην Ελλάδα. Στην παρούσα κατάσταση όπου πολλές χώρες της Ευρώπης βρίσκονται σε κρίση υπάρχουν λίγες δυνατότητες ανάκαμψης εκτός αν γίνουν πραγματικές και συντονισμένες δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να στηρίξουν την ανάπτυξη. Σε αρκετές χώρες, και όχι μόνο στην Ελλάδα, δεν υπολείπεται το φθηνό εργατικό δυναμικό αλλά έλλειμμα στη ζήτηση των προϊόντων τους.

Η ΕTUCE πιστεύει ότι η διαφύλαξη και ακόμα περισσότερο η επένδυση στην εκπαίδευση στην Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει βοήθεια για την ήδη αναπτυσσόμενη κοινωνική κρίση και στέκεται δίπλα στις ελληνικές Ομοσπονδίες στον αγώνα τους ενάντια στα μέτρα λιτότητας και δίνει την πλήρη συμπαράστασή της στους συναδέλφους που έχουν γενική απεργία στις 26 Σεπτεμβρίου.

Η ETUCE προτρέπει όλες τα ευρωπαϊκά σωματεία που είναι μέλη της να στείλουν μηνύματα αλληλεγγύης και να δείξουν την αντίθεσή τους και την περιφρόνησή τους στις πολιτικές της Ελλάδα με διαμαρτυρίες στην ελληνική κυβέρνηση, τις ελληνικές πρεσβείες, τον Πρόεδρο της Ε.Ε. και τα πολιτικά κόμματα στην Ευρωβουλή.

 

Από την ETUCE

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου