Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ.



Αρ. Πρωτ: 986

Αθήνα 5/4/2012

Προς
1. Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης
2. Δήμο Θεσσαλονίκης
Κοιν:
1. Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.\
2. Μ.Μ.Ε.














ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Απόδοση χώρου από την εκκλησία για ανέγερση Σχολείου στη Θεσσαλονίκη

Το οικόπεδο, ιδιοκτησίας της Εκκλησίας, που περικλείεται από τις οδούς Μ. Αλεξάνδρου-Φιλοποίμενος-Χατζή-Χάλκης, στη Θεσσαλονίκη, γνωστό και ως οικόπεδο «Μάρμαρα Μόσχου», το οποίο προήλθε από ακίνητα του Δημοσίου, χαρακτηρίστηκε το 1988 ως χώρος σχολικής στέγης για την ανέγερση νηπιαγωγείου.

Το 2006 μετά από αίτηση της εκκλησίας και απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ τροποποιήθηκε το ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου Θεσσαλονίκης και μετατράπηκε το συγκεκριμένο οικόπεδο από χώρο νηπιαγωγείου και ειδικού προορισμού σχολικής και κοινωνικής χρήσης σε οικοδομήσιμο. Ήδη από το 2006 η Εκκλησία έχει δηλώσει ότι θέλει να ανεγείρει πολυώροφη οικοδομή αψηφώντας τις ανάγκες σε σχολική στέγη της περιοχής καθώς και τη βούληση των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι διαμαρτύρονται έντονα σε όλους τους αρμόδιους φορείς.
Η δραματική κατάσταση της σχολικής στέγης στην περιοχή γίνεται εύκολα κατανοητή αν σκεφτεί κανείς ότι η περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη με πολυώροφες πολυκατοικίες χωρίς ελεύθερους χώρους. Τα παιδιά, προνήπια και νήπια, υποχρεώνονται να περπατούν απόσταση μεγαλύτερη από εκείνη που έχει οριστεί με απόφαση του αρμόδιου υπουργείου 10788/04 που ορίζει ως μέγιστη απόσταση σπιτιού – νηπιαγωγείου τα 400 μέτρα. Τα νηπιαγωγεία της περιοχής λειτουργούν με διπλοβάρδια, λόγω έλλειψης αιθουσών και κάτω από απαράδεκτες συνθήκες στέγασης. Με βάση τα χαρακτηριστικά της περιοχής είναι σχεδόν αδύνατον να βρεθεί νέος κατάλληλος ακάλυπτος χώρος για τη στέγαση άλλου νηπιαγωγείου.
Οι ανάγκες αυτές έχουν αναγνωριστεί και από το Συμβούλιο του Δήμου Θεσσαλονίκης, το οποίο ομόφωνα έχει διακηρύξει τη δεδομένη άποψή του για επαναχαρακτηρισμό του συγκεκριμένου χώρου και έχει εξουσιοδοτήσει την παρούσα Δημοτική Αρχή να υλοποιήσει την απόφαση άμεσα.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. απαιτεί την άμεση απόδοση του χώρου από την εκκλησία στο Δήμο για την ανέγερση Σχολείου και δηλώνει ότι οι εκπαιδευτικοί μαζί με τους γονείς και την τοπική κοινωνία θα αγωνιστούν προκειμένου να μην χαθεί κανείς χώρος που προορίζεται για σχολείο, συμπεριλαμβανομένων και των οικοπέδων ιδιοκτησίας της Εκκλησίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου